A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Новини

Алкоголь - фактор ризику НІЗ

У квітні 2024 року Центр Громадського здоров’я проводив вебінар до місячника обізнаності про вживання алкоголю, під час якого виступив також представник  Товариства Анонімних Алкоголіків  (ТАА)   і поділився своїм особистим досвідом. Окрім того, відбулась зустріч із  представниками ТАА щодо потенційної співпраці. Важливо зазначити, що  Австралійське Керівництво  з лікування розладу, повʼязаного із вживанням алкоголю, рекомендує ТАА як одну із ефективних інтервенцій за принципом «рівний- рівному». Згідно з результатами національного опитування STEPS «Поетапний підхід ВООЗ до епіднагляду з факторами ризику неінфекційних захворювань, проведеного з липня по листопад 2019 року, активними споживачами спиртних напоїв, які вживали алкоголь за останні 30 днів, виявилось більше половини (або 55,6%) учасників опитування. Середня частота випадків вживання алкогольних напоїв становила майже 6 разів на місяць у жителів сільської місцевості та 4 рази на місяць у мешканців міст. Пʼята частина (або 19,7%) населення вживала шість і більше доз алкоголю за епізод вживання протягом останніх 30 днів, що є ознакою надмірного вживання алкоголю. При цьому, частка респондентів, які ніколи впродовж життя не вживали алкоголь, становила 13,2%. Треба відмітити, що 39% дорослих зазначили, що припинили пити через негативний вплив алкоголю на їх організм, за порадою лікаря або іншого медичного працівника. На жаль, 12,7% із тих, хто вживав алкоголь впродовж останніх 12 місяців повідомили, що не змогли припинити пити після початку вживання. Потребували алкоголю вранці для полегшення похмілля за останній рік 13,2 % з числа опитаних осіб, які вживають алкоголь та ж частка, відповідно, мала проблеми в сімʼї і на роботі. Івано-Франківським ОЦКПХ в квітні 2024 року, в рамках місяця підвищення обізнаності населення про шкідливий вплив алкоголю, з метою оцінки рівня вживання алкоголю серед населення Івано-Франківської області, було ініційовано проведення оплайн-анкетування за тестом, розробленим Всесвітньою організацією охорони здоровʼя для ідентифікації розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю - AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identifications Test), що використовується як інструмент для скринінгу, виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю і вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив для здоровʼя, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю. За результатами аналізу отриманих за місяць проходження в форматі онлайн-опитування 782 анонімних відповідей, ситуація наступна: - ніколи не вживали спиртні напої 103 (або 13,2%) опитаних респондентів;

15:41 13.06.2024

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ: ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ ДО ПРОЦЕДУРИ ТА У ЧОМУ КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

14 червня в Україні традиційно відзначається Всесвітній день донора крові. Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. А, здавши кров навіть один раз, ви можете врятувати три життя. Всесвітній день донора крові може стати хорошою точкою відліку для нової звички - порятунку життів. Окрім того, що, здавши кров один раз, можна врятувати три життя, ви ще й отримуєте користь для власного здоров’я. Вже одна донація стимулює роботу серця, печінки та селезінки. Регулярне донорство знижує ризик розвитку тромбозів та онкологічних захворювань. Системні донори загалом менше хворіють і довше живуть, що може бути пов’язано як з користю від самих донацій, так і з тим, що такі люди ведуть здоровіший спосіб життя. Донорську кров перевіряють на ВІЛ, сифіліс і гепатити, а перед її здачею у людини перевіряють рівень гемоглобіну та деякі інші показники крові. Тож донорство — гарний спосіб до певної міри контролювати стан свого здоров’я.

15:41 13.06.2024

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Цей день покликаний нагадати про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування. В Україні питання харчової безпеки регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу». Їжа — основний фактор здоров’я людини. Продукти харчування забезпечують нас енергією, необхідними вітамінами, а інколи навіть можуть стати ліками. Проте все це можливо лише за однієї умови — їжа передусім має бути безпечною, тобто не повинна містити шкідливих бактерій, пестицидів чи інших сторонніх домішок. При цьому ООН інформує про сотні мільйонів випадків хвороб харчового походження на рік та кілька мільйонів смертей, пов’язаних з ними. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразитів або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.  Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва та збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядами, виробниками та споживачами. Дотримуючись харчових стандартів, створивши ефективні системи контролю харчових продуктів, застосовуючи належні методи ведення сільського господарства можна забезпечити харчову безпеку та належну якість продуктів. Тому Всесвітній день безпеки харчових продуктів  важливий для кожного пересічного громадянина, бо надає можливість отримати більше фахової інформації, а отже й максимально убезпечити себе від  продуктів харчування неналежної якості.

13:46 10.06.2024

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ

Кожного року 5 червня відзначається Всесвітній день охорони довкілля. Ми всі живемо на одній планеті і, забруднюючи її, шкодимо у першу чергу самим собі та своїм нащадкам. Майбутнє нашої країни, та й усієї планети, залежить від кожного, і чим швидше людина почне робити рішучі кроки задля збереження природи, тим більше шансів буде створити для людства гідне довкілля. Кожен для себе повинен знайти шляхи для покращення навколишнього середовища. Вже сьогодні кожен з нас може: відмовитися від поліетиленових пакетів, відмовитися від одноразових пляшок та посуду, бути енергоефективним у побуті, обирати найбільш екологічний транспорт, економити воду, купувати менше, щоб потім не викидати, сортувати сміття і віддавати на переробку.

10:56 05.06.2024

«Як уникнути кишкових інфекцій та отруєнь у літній період»

Літній сезон - це сприятливий час для поширення кишкових інфекцій, так як саме в цей період збільшується вірогідність споживання немитих фруктів, ягід, вживання в їжу різноманітних салатів, некип’яченого молока та води, купання в непристосованих та забруднених водоймах. Тому саме в літній сезон щороку відмічається підйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Гості кишкові інфекції – це група захворювань, до яких відносяться дизентерія, сальмонельоз, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції. Об’єднуються ці захворювання в одну групу, так як вони мають схожі клінічні прояви та шляхи зараження, хоча викликають їх різні збудники. Збудники кишкових інфекцій тривало зберігаються на предметах довкілля, у воді та в продуктах. Так, на шкірі рук людини збудники дизентерії та інших кишкових інфекцій зберігають життєздатність на протязі 2-3 днів, на фруктах, ягодах, різних овочах вони можуть виживати від 1 до 10 днів, на хлібі – до 20 днів, на поверхні різних предметів – до 14 днів, в молоці – до 2-х тижнів, в кисломолочних продуктах – 6-8 днів. Збудники сальмонел також стійкі в навколишньому середовищі, зберігають життєздатність у воді водойм від 3 днів до 3 місяців, в яйцях, маслі – до 6 місяців, у м´ясних продуктах від 12 днів до 6 місяців. В процесі кулінарної обробки сальмонели та інші збудники кишкових інфекцій гинуть при 60 град. С через годину, при 80С – через 10 хвилин, при кип'ятінні – миттєво. Якщо збудники кишкових інфекцій або сальмонельозу потрапляють в харчові продукти – молоко та молокопродукти, ковбаси, фарші, кондитерські вироби, вони не тільки зберігаються, але можуть і розмножуватись, тому ці продукти мають особливе значення у розповсюдженні кишкових інфекцій.

08:32 04.06.2024

БЕРЕЖІТЬ НАЙДОРОЖЧЕ

Уже традиційно 1 червня відзначали Міжнародний день захисту дітей . В Україні цей день відзначається із 1998 року. Захист дітей означає забезпечення їхнього фізичного, емоційного, соціального та психологічного благополуччя, а також захист від будь-якої форми насильства, зловживання, експлуатації та дискримінації. Це включає в себе забезпечення безпечного та здорового оточення для зростання, розвитку та навчання дітей, забезпечення доступу до освіти, медичних послуг та соціальних послуг, захист прав дітей на участь у прийнятті рішень, а також підтримку їхнього впливу на своє життя та оточуюче суспільство. Захист дітей також передбачає створення ефективних систем реагування на будь-які загрози або порушення їхніх прав. В нашій країні питання захисту дітей стоїть досить гостро. Мільйони українських дітей за цей час залишилися без домівки, без можливості навчатися, зрештою, без доступу до медичних послуг і навіть питної води. Сховища замінили їм дитячі кімнати, лавки метро — ліжечка, а повітряні тривоги — шкільні дзвінки. Холодні, вогкі, темні приміщення, не призначені для тривалого в них перебування, стали прихистком для багатьох українських дітей. Під землею малеча часто проводить свої дні без доступу до гарячого харчування, медикаментів та навчання Так нещадно бойові дії відбирають дитинство в маленьких українців.  Крім того, актуальними в нашому суспільстві залишаються випадки домашнього насильства, булінг в дитячих колективах, підліткова вагітність, сирітство при живих батьках та інші проблеми, з якими щодня стикаються юні українці.  Вони втратили домівки, школи та дитячі майданчики. І хоча вони

08:32 04.06.2024

Моніторинг радіаційного фону

Упродовж травня, ситуація щодо радіаційного гама-фону залишається без змін, показник становить від 0.10 мкЗ/год до 0.13 мкЗ/год.,що не перевищує порогового значення природного радіаційного фону в межах 0,32 мкЗ/год. Перевищень природного радіаційного фону не зафіксовано у жодній контрольній точці. Середній рівень відповідає фоновим рівням для нашої місцевості та не несе загрози життю та здоров'ю населенню. Фахівці Надвірнянського відокремленого структурного підрозділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» щодня відбирають проби на всіх етапах водопідготовки, контролюють фізико-хімічні та мікробіологічні показники безпеки і гарантують, що водопровідна вода у районі залишається безпечною. Якість води залишається в межах норми та відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною».

10:58 03.06.2024

Вакцинація

Вакцинація - введення в організм дитини антигенного матеріалу (щеплення) з метою викликати імунітет до хвороби, який запобігатиме зараженню цією хворобою або ослабить її негативні наслідки. Вакцинація в Україні регулюється законом «Про захист населення від інфекційних хвороб» та наказами Міністерства охорони здоров'я. Дана процедура є однією з найбільш ефективних профілактичних заходів, що дозволяють повністю запобігти ризику зараження багатьма небезпечними захворюваннями, серед яких: гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, Хіб- інфекція. Чи потрібно робити щеплення? Людський організм має природний захисний механізм - імунітет. За потрапляння в тіло чужорідного білка (бактерії або вірусу) активуються спеціальні клітини, що відповідають за усунення потенційної загрози - лімфоцити. Але в новонароджених імунна система нерозвинена, тому вона не здатна ефективно чинити опір патогенним мікроорганізмам. Під час грудного вигодовування частина лімфоцитів матері передається дитині разом із молоком - спочатку вони захищають новонародженого від інфекцій. Але цього недостатньо: у дітей повинен сформуватися власний міцний імунітет, щоб вони могли вести здорове життя. І в цьому допомагає щеплення. Як воно працює? У кожної вакцини міститься патогенний агент або його токсин у неактивній формі. За потрапляння в організм людини він викликає імунну реакцію: тіло починає виробляти антитіла, спрямовані на боротьбу з конкретним захворюванням. Імунітет «вчиться» розпізнавати певні інфекції та чинити їм опір. Якщо після вакцинації в тіло

10:57 03.06.2024

БЕЗПЕЧНЕ КУПАННЯ В БАСЕЙНАХ

Купання в басейні — не тільки чудовий спосіб врятуватися від літньої спеки, але й можливість зміцнити імунітет, якщо практикувати це регулярно. Це благотворно позначається на психічному та емоційному стані організму. Але такий відпочинок не завжди є безпечним. Навіть спеціальне очищення води і вміст у ній хлору не дають повної гарантії того, що у воді не зможуть протягом деякого часу з’явитись хвороботворні мікроорганізми. Тож, які небезпечні захворювання можуть підстерігати вас під час таких водних процедур та яких профілактичних заходів варто дотримуватись, аби убезпечити себе від зараження? Захворювання, якими можна заразитись Легко підхопити інфекцію в басейні можна, якщо:  стан басейну та місця відпочинку загалом не відповідає чинним санітарним нормам,  ваш імунітет ослаблений та не може протистояти хвороботворним мікроорганізмам,  на тілі присутні ранки, тріщини або подряпини, особливо — на долонях та стопах,  ви не дотримуєтесь запобіжних заходів. При контакті з водою і предметами в басейні, або поруч з ним, існує ймовірність зараження небезпечними інфекціями серед яких:  Аденовірусні інфекції, що можуть уражувати верхні дихальні шляхи, лімфатичний апарат, очі,  рідше — травний тракт.  Шкірні інфекції. Серед яких найбільш розповсюдженими є стригучий лишай та оніхомікоз (грибок нігтів). Також має місце короста, стрептококова або стафілококова інфекції.   Кишкові інфекції. За допомогою води можуть передаватися бактерії (часто це легіонела) та паразити (наприклад, криптоспоридії, лямблії, токсоплазма).  Гепатит A — запальне захворювання печінки, що викликається вірусом гепатиту А. Зараження відбувається переважно через воду.  Він не викликає хронічних захворювань печінки, але може супроводжуватися важкими симптомами та іноді протікати у фульмінантній формі (з гострою печінковою недостатністю), що часто стає причиною летальних випадків.

10:57 03.06.2024

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

Тютюн – найголовніший і найглобальніший вбивця. За даними ВООЗ вживання тютюну – друга причина смертей у світі. Куріння у наш  час  перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Кожен третій опитаний українець віком 18 – 69 років – курець. Серед них половина чоловіків та кожна шоста жінка. Останніми роками помітний високий і зростаючий рівень куріння серед жінок. При тривалому курінні нікотин впливає на роботу багатьох внутрішніх органів, на нервову, серцево-судинну систему, головний мозок.  Куріння викликає спазми судин, які живлять серцевий м’яз, що призводить до приступів стенокардії . Кров’яний тиск у курців підвищується, а це призводить до розвитку гіпертонічної хвороби. Надто сильно діє нікотин і на судини кінцівок, він сприяє спазмам, звуженню та закупорці дрібних судин.  Тютюновий дим - один із факторів виникнення злоякісних пухлин легенів, бронхів, губ, стравоходу, порожнини рота, глотки та гортані. В результаті всі речовини під час вдиху осідають на тканинах легенів, звідти всмоктуються у кров та розносяться по організму, провокуючи низку смертельно небезпечних хвороб. Куріння також негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Деякі люди не усвідомлюють всієї тяжкості наслідків від вживання тютюну для свого здоров’я і здоров’я своїх дітей. У дорослих, які не курять самі, але вдихають тютюновий дим, він викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання, зокрема, ішемічна хворобу серця та рак легенів. У немовлят він може викликати раптову смерть. Отже, безпечного паління не існує!  Кинути курити – одне із кращих рішень у житті кожного курця. Уже з першого дня відмови від сигарет Ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Крім того, коли Ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться, а займатись фізичними вправами стане легше.  Запам’ятайте, що труднощі, пов’язані з процесом припинення куріння, – явище тимчасове, а переваги від припинення куріння – на все життя!   Здоров’я – велике благо, вміння зберегти його в значній мірі залежить від самої людини.

10:45 30.05.2024

Вхід для адміністратора