A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Новини

Фон

Фахівцями Надвірнянського структурного підрозділу ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ " продовжується моніторинг гамма-випромінювання в наявних моніторингових точках (пункт розташування ВСП), а також відслідковуються вибірково рівні гамма- фону на території Надвірнянського району. У квітні місяці було проведено 270 вимірювань гама-випромінювання в контрольній точці спостереження. Мінімальні значення гама-фону на території Надвірнянського району становлять 0,10-0,11 мкЗ/год , максимальні - знаходяться  в межах 0,12-0,13 мк/год., що не перевищує порогового значення природного радіаційного фону в межах 0,32 мкЗ/год. Наведені дані свідчать про те, що радіаційний фон практично на всій території району  є  сталим  та  знаходиться  в межах допустимих   рівнів потужності. За даними лабораторних спостережень нашими спеціалістами радіаційна ситуація на контрольованій території  є стабільною і не змінилася у порівняні з попереднім звітним періодом.

11:06 01.05.2024

Щорічно, 28 квітня, відзначається Всесвітній день охорони праці. Міжнародна організація праці присвячує цей день актуальній темі.

У 2024 році це – «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату». Зміна погодних умов значно впливає на умови праці, збільшуючи професійні ризики для працівників. Тепловий стрес, забруднення повітря, УФ- випромінювання, інші екстремальні погодні явища забруднення повітря, трансмісивні хвороби та агрохімікати стають частішими, підвищуючи ризик професійних захворювань та аварій. Охорона праці є важливим аспектом сучасного бізнесу та виробництва. Забезпечення безпеки та здоров’я працівників не лише покращує їхнє благополуччя, а й сприяє підвищенню продуктивності та зниженню витрат на лікування та відшкодування випадків на роботі. Незважаючи на досягнення в галузі охорони праці, існують нові виклики, з якими стикається сучасне робоче середовище. Зростаюча автоматизація та використання роботів, психосоціальні ризики, пов’язані з роботою на відстані, і вплив нових технологій на здоров’я працівників – це лише деякі з них. Тому важливо надавати пріоритет безпеці та здоров’ю на робочому місці, розвивати нові стратегії та технології, щоб забезпечити ефективну систему охорони праці, яка відповідала сучасним викликам. Міжнародний День охорони праці – це час не лише для вшанування досягнень у галузі безпеки та здоров’я на робочому місці, а й для розгляду подальших кроків у напрямку створення ще безпечніших та здоровіших умов праці для всіх. Нехай цей Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі стане точкою відліку для посилення зусиль з виконання нашої спільної місії – зробити робочі місця безпечними для всіх та кожного. Наше спільне майбутнє в наших руках, і кожна акція на користь безпеки є кроком до збереження життів.

11:41 26.04.2024

Профілактика малярії

Малярія  – інфекційна хвороба, збудником якої є найпростіші організми (плазмодії малярії (Plasmodium falciparum), що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба дуже поширена в країнах з тропічним кліматом, минає з тяжким перебігом, загальним нездужанням, нападами ознобу, високим підвищення температури, порушеннями з боку нервової та інших систем організму. Профілактика малярії включає: індивідуальну профілактику, масове профілактичне лікування і заходи по боротьбі з переносниками хвороби. Індивідуальна профілактика включає хіміопрофілактику і захист від нападу комарів. Важливим в особистій профілактиці в ендемічних з малярії місцевостях є захист від нападу комарів. Для цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій під час перебування в осередку:  одягатися в щільний, максимально закритий, світлих тонів, одяг при виході з дому після заходу сонця;  на відкриті ділянки тіла наносити репеленти ;  спати в кімнаті, вікна якої захищені сіткою;  перед сном обробляти приміщення інсектицидним аерозолем ;  при наявності великої кількості комарів, спати під ковдрою, обробленою інсектицидом. Комплексна система заходів у боротьбі з малярією, включає наступні напрямки:  виявлення і лікування хворих та паразитоносіїв;  боротьба з переносниками;  захист від укусів комарів;  хіміопрофілактика.

08:31 26.04.2024

Всесвітній тиждень імунізації

З 24 по 30 квітня 2024року проводиться Всесвітній тиждень імунізації (World Immunization Week). Мета акції – підвищення рівня охоплення вакцинацією через досягнення більш глибокого розуміння того, що кожна людина має право та потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин, забезпечення інформованості населення з питань покращення комунікації та пропаганди імунізації. Щороку, завдяки щепленням, у світі вдається зберегти 2,5млн.дитячих життів. Кількість дітей, які вчасно отримують вакцину, зростає, в тому числі завдяки старанням ВООЗ і оголошеного нею Тижня імунізації. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби. Вакцинація має на меті захистити організм від інфекції,запобігти важкому перебігу та появі ускладнень від неї. Згідно з наказом МОЗ України всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безплатні, адже їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. Вакцинація в Україні проводиться у відповідності до Календаря щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду,і на сьогодні, за умови його дотримання, він є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету. Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями, — це називається колективним імунітетом. ВООЗ застерігає: якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька відсотків – це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб. Що нижчий колективний імунітет,то вище шанс виникнення спалахів та епідемій. Календар щеплень демонструє план необхідних вакцинацій, які забезпечать Вашій дитині більш сталий імунітет. Окрім профілактичних та обов'язкових щеплень, також можна проводити вакцинацію за епідеміологічними потребами (наприклад: сезон гострих респіраторних захворювань, епідемії грипу, ротавірусної

09:08 24.04.2024

Кашлюк

Кашлюк — гостре інфекційне захворювання бактеріальної етіології, з повітряно-краплинним механізмом передачі, при якому провідним клінічним симптомом є затяжний спазматичний кашель. У типовій формі хвороба проявляється нападами (пароксизмами) кашлю, тяжкість і тривалість яких варіюють. Заразитися кашлюком можна тільки від хворої людини або бактеріоносія. Збудник передається повітряно-крапельним шляхом (через повітря). Крапельки слизу, що виділяються хворим під час дихання, чхання, кашлю поширюються на відстань 1-2 м і осідають на дихальні шляхи. Спочатку захворювання може нагадувати звичайні інфекції верхніх дихальних шляхів, як ГРВІ або бронхіт. З'являються такі симптоми: нежить, підвищення температури, сухий кашель, який наростає, набуваючи нападоподібного характеру. Він виникає переважно вночі та може закінчуватися блюванням. За ним починається спазматичний період. Для нього характерні серії коротких кашльових поштовхів, які йдуть безперервно. Під час нападу кашлю обличчя червоніє (може навіть синіти), можлива зупинка дихання. Так може тривати 3 тижні, після чого настає період, коли напади кашлю стають все рідшими, проте, зберігаються ще 2-3 місяці. 

09:08 24.04.2024

Гемофілія

Щороку 17 квітня проводиться Всесвітній день гемофілії (World Hemophilia Day). Цей день запроваджений у 1989 році ВООЗ та Всесвітньою федерацією гемофілії з метою привернути увагу світової громадськості до проблем, із якими стикаються хворі на гемофілію, та підвищити обізнаність про це спадкове захворювання.        

10:26 22.04.2024

Всесвітній день печінки

Всесвітній день печінки - це міжнародна ініціатива, спрямована на підвищення усвідомленості про важливість здоров'я печінки та профілактику захворювань печінки. Він відзначається щорічно 19-го квітня. Цей день є чудовою нагодою нагадати людям про те, що печінка відіграє ключову роль у здоров'ї організму, фільтруючи кров, виводячи токсини, регулюючи рівень цукру та жиру в крові, а також виробляючи жовч для перетравлення жирів. День печінки також сприяє усвідомленню причин та профілактиці захворювань печінки, таких як вірусні гепатити, цироз, жирова хвороба печінки та інші. ОСЬ КІЛЬКА ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ПЕЧІНКУ  Найбільший внутрішній орган: Печінка є найбільшим внутрішнім органом у людини. Вона зазвичай важить близько 1,4-1,6 кілограма у дорослих.  Відновлюється : Печінка вражає свою здатність до самовідновлення. Навіть якщо частина печінки була видалена або пошкоджена, вона може відновити свої розмір і функції.  Функціональне розмаїття: Печінка виконує більше ніж 500 різних функцій у людини. Вона фільтрує кров, виробляє жовч для перетравлення жирів, зберігає глюкозу у вигляді глікогену, метаболізує білки і жири, виробляє більшість білків крові, і багато іншого.

10:25 22.04.2024

Гемофілія

Щороку 17 квітня проводиться Всесвітній день гемофілії (World Hemophilia Day). Цей день запроваджений у 1989 році ВООЗ та Всесвітньою федерацією гемофілії з метою привернути увагу світової громадськості до проблем, із якими стикаються хворі на гемофілію, та підвищити обізнаність про це спадкове захворювання.        

08:31 17.04.2024

Алергія

Чудова пора року весна - найнебезпечніший сезон для алергіків. Причина: підвищена реакція організму на пилок рослин, від якого сховатися практично неможливо. Для такої категорії - пробудження природи завжди пов’язане із сезонними захворюваннями. Закладений ніс, чхання, почервоніння очей – не завжди ГРВІ. Це також і найпоширеніші ознаки, що виявляє сезонна алергія симптоми якої нагадують застуду. У розпал цвітіння рослин багато людей починають страждати від її неприємних проявів. Пилок з навколишнього повітря осідає на слизових оболонках носа, очей і ротової порожнини, потрапляє в бронхи, контактує зі шкірою, та у чутливих до нього осіб відбувається неадекватна реакція імунної системи і виникають симптоми алергії. В Україні спостерігають 3 періоди цвітіння:  весняний – з початку березня до середини травня – пов’язаний здебільшого із цвітінням дерев: вільхи, берези, ліщини, дуба, ясеню, граба, бузку;  літній – із середини травня до кінця липня, викликаний пилком лугових та злакових трав – тимофіївки, грястиці, лихоцвіту, пирію, пшениці, жита, вівса, кукурудзи, кульбаби;  літньо-осінній – з середини липня до жовтня, зумовлений цвітінням бур'янів: полину, лободи, подорожника, кропиви, амброзії. ОСНОВНІ ПРОЯВИ АЛЕРГІЇ НА ЦВІТІННЯ:  часте чхання;  почервоніння очей;  закладений ніс;  свербить піднебіння, ніс і очі;  сльозоточивість, риніт;  утруднене або прискорене дихання. Якщо ви при цьому не відчуваєте слабкість, у вас не ломить м’язи і відсутня температура, а зовні щосили цвітуть дерева або трави – отже, це не застуда. ДО УСКЛАДНЕНЬ НАЛЕЖАТЬ :  Бронхіальна астма;  Хронічна втома;  Екзема та інші шкірні проблеми;  Анафілактична реакції, аж до задухи чи шоку. Як вберегтися від важких симптомів алергії: На вулиці:

11:48 16.04.2024

Вхід для адміністратора