A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Новини

"Активні парки - бігова Україна"

Державна установа "Спорт для всіх» відповідно до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на 2024 рік, затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту від 21.12.2023 М° 7645 (зі змінами) * планує проведення регулярних тренувань: "Активні парки - Івано-Франківський біговий клуб", "Активні парки - Івано-Франківський клуб скандинавської ходьби" які будуть проходити регулярно, двічі на тиждень протягом, 2024 року, а також: фізкультурно-оздоровчого заходу "Активні парки - Забіг Івано Франківськ", який відбудеться 06.07.2024 року з 10:00-13:00.  Місце проведення: м: Івано-Франківськ, міське озеро (локація прокату човнів). 

13:37 29.01.2024

Інформаційні матеріали до Дня Соборності України

Щороку 22 січня у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України “Про День соборності України” від 21 січня 1999 року № 42. Акт Злуки, проголошений 105 років тому – 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об’єдналися в одній державі. Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, – духовну консолідацію всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Нарешті, соборність невіддільна від суверенітету й реальної незалежності народу – фундаменту побудови демократичної держави, є запорукою виживання й існування нації. Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців.

14:14 23.01.2024

Вакцинація

Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Організм реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет до хвороби. Вакцинація захищає вашу дитину від інфекцій, запобігає важкому перебігу хвороби й ускладненням – у випадку інфікування. Загартовування, добре харчування важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб. Ніщо не зможе захистити вашу дитину від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію. Щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти 2,5 млн. дитячих життів. Вакцинація попереджає розповсюдження інфекційних захворювань. Завдяки їй у світі було викоренено натуральну віспу, у багатьох країнах – правець новонароджених. Профілактичні щеплення проти кашлюка, правця, дифтерії, поліомієліту, кору та туберкульозу є обов'язковими і включаються до календаря щеплень, всі інші є додатковими. Особливо вразливі до таких хвороб діти і дорослі, які не мають щеплень взагалі або пропустили якесь із щеплень за графіком.  Тож важливо дотримуватися календаря профілактичних щеплень. Це документ, що містить перелік обовʼязкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення. В Україні  календар профілактичних щеплень  передбачає імунізацію проти 10

14:14 23.01.2024

ТУЛЯРЕМІЯ

Туляремія — гостре інфекційне зоонозне захворювання бактеріальної етіології ( збудник туляремії — Francisella tularensis), яке характеризується інтоксикацією, лихоманкою, ураженням лімфатичних вузлів, внутрішніх органів і схильністю до затяжного перебігу. Основним джерелом інфекції для людини є гризуни: заєць-русак, заєць-біляк, миші, білки, ховрашки, водяні пацюки. Переносниками збудника туляремії є кліщі, блохи, клопи і кровососи двокрилі (комарі, ґедзі). На сьогодні виявлено понад 120 видів тварин — джерел хвороби. Крім мишей, зайців і ховрашків на туляремію хворіють лиси, вовки, єнотовидні собаки, ласки, соболі, кішки, бобри, а також сільськогосподарські тварини: коні, велика рогата худоба, свині, північні олені, верблюди.

11:27 22.01.2024

Лікувальне харчування після перенесеного гепатиту.

Вірусні гепатити — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Головні причини розвитку гепатиту:  віруси гепатиту;  деякі інфекційні захворювання;  токсичні речовини (алкоголь, деякі наркотичні препарати);  медикаменти;  аутоімунні захворювання. Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки і є однією з головних причин цирозу та раку печінки. Внаслідок ураження клітин печінки істотно змінюються її функції та обмін речовин. Часто спостерігається виражена інтоксикація організму. Лікувальне харчування забезпечує щадіння та поліпшення функції печінки, збагачує її глікогеном , нормалізує обмін речовин, стимулює регенераторні процеси в печінці. Спочатку потрібна щадлива дієта 5а з наступним переходом на дієту 5. Якщо перебіг хвороби був тяжким, спостерігалася супутня патологія з боку шлунка , дієти 5а слід дотримуватися довше. Не рекомендується обмежувати кількість жирів, крім розпалу жовтушного періоду (вірусний гепатит А і В). Перевагу слід надавати рослинним оліям (соняшникова, кукурудзяна, маслинова тощо), оскільки вони містять ненасичені жирні кислоти. Із тваринних жирів дозволяється вершкове масло. Інші жири тваринного походження (смалець, лій тощо) слід різко обмежити. Раціон збагачують легкозасвоюваними вуглеводами (цукор, мед, варення тощо) і продукти, які мають ліпотропну дію (вівсяна каша, сир, нежирні сорти риби). Не менш важливим у дієтичному харчуванні є високий вміст вітамінів групи В, що сприяють відновленню функцій печінки. Кількість рідини не обмежується. Слід пити фруктові, ягідні та овочеві соки, компоти, киселі, слабкий солодкий чай з варенням або медом, відвар шипшини. Харчуватися необхідно 5-6 разів на день, що активізує жовчовиділення, запобігає застою жовчі в печінці. При затяжному перебігу захворювання та у тяжких випадках бажано раз на 7-10 днів проводити розвантажувальні дні (цукровий, сирний, рисовокомпотний). Це забезпечує функціональне розвантаження печінки, сприяє виведенню шлаків із організму та поліпшує загальне самопочуття.

13:44 18.01.2024

Гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ) —

характеризується загальним інтоксикаційним синдромом і переважним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів, яка легко поширюється. Відома значна кількість збудників (понад 200), які належать до різних нозологічних груп вірусної природи (віруси грипу, парагрипу, аденовіруси, коронавіруси, пікорнавіруси, риновір уси, ентеровіруси, герпесвіруси, респіраторно-синцитіальний вірус з роду Pneumovirus, тощо), що тісно пов'язані з захворюваннями респіраторного тракту людини, спричиняючи розвиток ГРВІ. Основний механізм передачі інфекції при ГРВІ — повітряно- краплинний. Факторами передачі є краплинні аерозолі. Носіями вірусів є люди, тому однією з ключових причин поширення є масові скупчення людей: в громадському транспорті,у навчальних закладах, на заходах, роботі і т.д. Поширенню вірусів у навколишнє середовище сприяють катаральні прояви, які характеризують ГРВІ. Так, під час розмови вірус може поширюватися на відстань до 1 м, кашлю — до 2 м, чханні — до 3 м. Часте захворювання на ГРВІ призводить до ослаблення захисних сил організму, сприяють формуванню хронічних вогнищ інфекції, спричинюють алергізацію організму, перешкоджають проведенню профілактичних щеплень у дітей затримують фізичний і психомоторний розвиток . Симптоми ГРВІ можуть бути наступними:  слабкість, підвищена втомлюваність  відчуття розбитості  головний біль  Сонливість  Першіння в горлі

15:15 09.01.2024

Як вберегтися від переохолодження в морози: поради від Центру громадського здоров’я

До України прийшло суттєве похолодання, а в нашому районі сьогодні позначки на термометрі сягнули до мінус 20°С . Центр громадського здоров’я МОЗ України нагадує, як вберегтися від переохолодження під час морозів. Подбайте про зимовий одяг Обирайте багатошаровий та просторий одяг з натуральних чи спеціальних матеріалів. Зимовий одяг в ідеалі має складатися з трьох шарів: білизни (спіднє, колготки, шкарпетки, термобілизна), середнього шару (светр, кофта) та верхнього одягу (куртка, штани, шарф, шапка й рукавички). Кінцівки й голова мають бути закритими, адже через долоні й голову ви втрачаєте багато тепла. Подбайте, щоб взуття було з товстою підошвою.  Не носіть металеві прикраси Метал швидко охолоджується, тому його контакт зі шкірою може призводити до обмороження деяких ділянок шкіри або холодових травм.  Рухайтесь, щоб не мерзнути Рухи допоможуть прискорити кровообіг, а отже, й зігрітися. Візьміть із собою термос з чаєм Якщо ви йдете у морозну погоду на прогулянку, подбайте про напій, який зігріє. Наголосимо, що алкоголь не зігріває! Вживання

15:14 09.01.2024

Щодо опитування

Інформую, що Міністерство молоді та спорту з метою постійного спостереження основних показників рухової активності, визначення рівня залученості до рухової активності та здорового способу життя різних вікових груп та соціальних верств у співпраці з Державною службою статистики України на платформі https://survey.stat.gov.ua проводить онлайн опитування населення для моніторингу основних показників рухової активності різних вікових груп та соціальних верств населення, стимулюючих і стримуючих факторів шляхом заповнення анкети. Опитування проводиться в усіх регіонах України з 18 грудня 2023 року по 18 січня 2024 року серед різних груп населення з 18 років і до 65 років та старших.

08:51 08.01.2024

Вхід для адміністратора