A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Новини

Профілактика гельмінтозів

Гельмінтози - це захворювання, які розвиваються внаслідок проникнення в організм людини гельмінтів (глистів). Найбільш поширені наступні форми гельмінтозів: ентеробіоз, аскаридоз, лямбліоз. Найчастіше глисти потрапляють в організм через забруднену воду або їжу. Тому заразитися можна при вживанні некип’яченої води, ковтання води під час купання в басейні або річці, через брудні руки, немиті овочі та фрукти або внаслідок поганої термічної обробки харчових продуктів. Діти можуть заразитися граючись на дитячих майданчиках або при контакті з тваринами.

09:36 22.02.2024

Які щеплення роблять дорослим?

Вакцини потрібні не лише дітям, але й дорослим. Захищати своє здоров’я від ризиків необхідно у будь-якому віці і щеплення допоможе з цим. Усі щеплення мають різний час дії. Дія деяких щеплень зберігається на 1, 5, 10 років, але найчастіше - на все життя. Дотримання календаря щеплень дозволяє до 16 років отримати стійкий імунітет до основних інфекційних захворювань. Які щеплення роблять дорослим? Календар вакцинації містить лише список обов'язкових щеплень для дорослих в Україні. До обов'язкових відноситься щеплення від правця та дифтерії для дорослих, що проводиться у 26 років (з ревакцинацією раз на 10 років). В умовах скупчення і переміщення великої кількості людей зростає ризик розповсюдження небезпечних інфекцій, включно з дифтерією. Усім дорослим рекомендуємо перевірити, коли вони востаннє отримували щеплення від дифтерії і правця: якщо минуло 10 років, час пройти ревакцинацію. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє вакцинувалися від дифтерії та правця, і не маєте доступу до документа про щеплення, краще вакцинуватись. Щеплення від гепатиту для дорослих обов'язкове?

13:23 15.02.2024

БЕРЕЖІМ СВОЄ ЗДОРОВ’Я!

На сьогодні відомо, що виникненню більше 40 %  онкологічних  захворювань  можна було б  запобігти,  дотримуючись  здорового способу життя. Відмова  від паління, фізична активність, здорове харчування, своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають захворювання печінки і шийки матки, відмова від тривалого перебування на сонці та в солярії, підтримання нормальної ваги тіла, достатня фізична активність, своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я допоможуть людям уникнути цього захворювання.

14:04 12.02.2024

Щиро вітаємо з днем народження керівника Поляницького ЗДО «Ластівочка» Мирославу Жолобчук!

Шановна Мирославо Володимирівно вітаємо Вас зі святом! Бажаємо світла, миру, добра та щастя! Хай родинний затишок гріє Вашу душу, хай здійснюються Ваші мрії та бажання, хай на Вас чекають перспективні проекти, а всі Ваші ідеї приносять гарний прибуток!

14:21 11.02.2024

Деякі факти щодо куріння в Україні

В Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок;  серед молоді курить 45% юнаків і 35% дівчат;  68% курців заявили, що зацікавлені у відмові від куріння, а серед тих, хто будь- коли курив щодня, 26% вже є колишніми курцями;  31% вважає, що куріння кальяну призводить до серйозних захворювань;  Всього в країні нараховується близько 9 мільйонів активних курців, що складають третину всього працездатного населення країни;  Україна займає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців; Щорічно до числа курців долучаються не менш 100 000 українців;  Кожен четвертий підліток в Україні викурює першу сигарету у віці 10 років;  Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять більш 30 % юнаків і дівчат;  Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина;  На кожного українця припадає понад 2500 сигарет — майже 7 щоденно;  Розрахунки Всесвітнього банку свідчать про те, що економічні збитки України від тютюну складають близько 2 мільярдів доларів щорічно;  За офіційною статистикою в Україні щороку від хвороб пов'язаних з курінням помирає 120 тисяч чоловік

10:44 09.02.2024

І ЩЕ РАЗ ПРО РАК

Всесвітня організація охорони здоров’я нагадує: хоч рак і залишається смертельно небезпечною хворобою, та у багатьох випадках їй можна запобігти. Існує понад сто видів раку. Більшість форм цього захворювання мають хороший прогноз лікування при виявленні на ранній стадії. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок.

13:28 06.02.2024

Скарлатина

Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання, яке викликається бета-гемолітичним стрептококом групи А, який може викликати ураження нирок, ангіну, ревматизм, хронічний тонзиліт та інші. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом (через дрібні краплини слини при кашлі, чханні, спілкуванні), а також контактно-побутовим шляхом (наприклад, через предмети побуту, рушник, іграшки та інше), якими користувалася інфікована людина. Джерелом інфекції можуть бути не тільки хворі, а й носії стрептокока. Носіями цієї інфекції є близько 20% здорових людей, в тому числі дітей. Багато носіїв можуть поширювати збудника захворювання тривалий час: від кількох місяців до одного року. Симптоми скарлатини:  Підвищення температури тіла до 38-40 °С озноб, головний біль, може бути нудота;  Розвивається ангіна;  На шкірі виникає характерний для скарлатини висип на рожевому фоні видно дрібні червоні цятки, в нижній частині живота, на сідницях, внутрішніх поверхнях кінцівок, які зливаються в природніх складках – ліктьових згинах, пахвових западинах, пахових складках. Зникає через 3-7 днів, залишаючи після себе рясне лущення;  Ще характерним для скарлатини є блідий носо-губний трикутник, на фоні червоного обличчя;  Приблизно на четвертий день захворювання язик стає яскраво- червоним , з’являється “малиновий язик ”. Скарлатина може мати небезпечні ускладнення, пов’язані з невчасним початком лікування та недотриманням рекомендацій лікаря: гнійний лімфаденіт, отит, мастоїдит, синусит,

12:09 02.02.2024

Що таке рак?

Рак виникає зі зміненої клітини, яка "втратила контроль" і почала надмірно ділитися, формуючи пухлину. Це може ускладнювати роботу прилеглих органів або витісняти здорові клітини мутованими. Ситуація погіршується, коли невеликі грудочки ракових клітин відокремлюються від материнської пухлини і розносяться з кровотоком у інші органи, формуючи метастази. Це призводить до порушення роботи багатьох органів і систем, виснаження організму та можливої смерті хворого. Мутації можна успадкувати від батьків. Утім, вони переважно виникають спонтанно. До цього може призвести багато факторів: радіація, забруднення довкілля. На сьогодні науковці дійшли висновку, що значний вплив на їх виникнення має спосіб життя людини та виявили п’ять основних чинників, що підвищують імовірність захворіти:

12:09 02.02.2024

Як сон впливає на здоров’я людини

Людина проводить уві сні приблизно третину свого життя. Якщо ми повинні піклуватися про своє тіло під час неспання, аби наше життя було повноцінним і організм міг правильно функціонувати, то не менш важливо дбати і про повноцінний сон.

13:39 29.01.2024

Вхід для адміністратора