Про проведення міжнародної акції в Україні «Цифрове прибирання»
https://drive.google.com/file/d/18YKOVoC0eRs0FLmN5JN781GNVIoNjKY5/view?usp=sharing10:26 10.04.2025
Про проведення міжнародної акції в Україні «Цифрове прибирання»
https://drive.google.com/file/d/18YKOVoC0eRs0FLmN5JN781GNVIoNjKY5/view?usp=sharing10:26 10.04.2025
Вітаміни — невід'ємна складова здорового раціону й способу життя.
Вітаміни поділяють за їхньою здатністю розчинятися в жирі або воді: 1. Жиророзчинні вітаміни. Більшість з них важливі для неферментативних процесів. До жиророзчинних відносяться А, Е, D, К. 2. Водорозчинні вітаміни. Виступають в якості коферментів, беручи участь у ферментативних реакціях. Це вітаміни групи В, вітамін С, Р та інші. За дефіциту вітамінів може виникати гіповітаміноз, підвищуватися ризик розвитку різних захворювань. Рідко організму не вистачає якогось одного вітаміну. Як правило, не вистачає певної групи цих корисних речовин. Якщо людині не вистачає вітаміну А, на її шкірі можуть з'являтися сухі прищики, вона страждає від підвищеної сухості. На стопах утворюються мозолі, губи покриваються хворобливими тріщинами. Людина часто хворіє простудними захворюваннями, очі швидко втомлюються перед монітором комп'ютера. Брак вітаміну В1 зазвичай проявляється у вигляді слабкості і підвищеної стомлюваності, зменшення апетиту, невеликих набряків, тяжкістю в ногах, особливо в стопах, тахікардії та задишки. Якщо людина помічає у себе основні ознаки нестачі цього вітаміну, їй необхідно включити в свій раціон свинину, крупи та хліб, для приготування якого використовується борошно грубого помелу. Можна порекомендувати снідати вівсянкою, обідати свинячою вирізкою, а для вечері вживати нешліфований рис або гречку, житній хліб. До них відносяться сухість та посиніння губ, губні вертикальні тріщини та рубці, виразки в куточках рота, лущення шкіри обличчя, погіршення зору. Для усунення нестачі вітамінів В2 необхідно додати в повсякденне меню м'ясні та молочні страви, звернути особливу увагу на сир та яйця. Ознаками нестачі вітаміну В6 є сухість шкіри і висипання на ній, неспокій, безсоння, зменшення апетиту, нудота. До основних причин належать не вживання картоплі, бананів, яєчних жовтків, зернового хліба, круп, м'яса, капусти, моркви, квасолі, а також їх неправильне приготування. Так, картоплю рекомендується запікати, оскільки якщо її варити, то вітамін В6 залишається у відварі. Проявами пониженого вмісту вітаміну В9 стають неприємний запах з рота, запори, ламке та сухе волосся, блідість шкіри. Причиною є зневаження свіжими листовими овочами, злаками, горіхами, рибою, печінкою. Як і інші вітаміни групи В, вітамін В9 руйнується в процесі термічної обробки, тому овочі краще вживати в сирому вигляді.16:45 09.04.2025
13:07 09.04.2025
08:07 07.04.2025
15:38 04.04.2025
12:45 03.04.2025
08:26 03.04.2025
10:25 24.03.2025
09:34 17.03.2025