Зайва вага
Зайва вага - глобальна й комплексна проблема, яка може призводити до
скорочення тривалості життя і є фактором ризику низки хронічних
захворювань, включно із серцево-судинними, діабетом 2 типу, щонайменше 12
видів раку, захворювань печінки й органів дихання, а також може впливати на
психічне здоров’я.
Дослідження онкології показали, що надлишковий жир вважається фактором
ризику цих видів раку:
Колоректальний рак, рак стравоходу, нирки, грудей в період
постменопаузи, ендометрія, яєчників, щитоподібної залози, печінки,
жовчного міхура, підшлункової залози, специфічний рак крові (множинна
мієлома), пухлина головного мозку і хребта (менінгіома).
До розвитку онкологічних захворювань, спровокованих зайвою вагою,
призводить кілька механізмів:
1. Зниження активності імунної системи.
2. Зміна гормонального фону. Жирова тканина не тільки порушує роботу
органів і залоз, а й є потужною біологічно активною речовиною, яка має
гормональну дію.
3. Виділення інсуліноподібного фактора, що відповідає за ріст клітин.
4. Існує велика вірогідність ожиріння після настання менопаузи, а також є
прямий вплив надмірної ваги на виникнення раку молочної залози.
5. За даними досліджень, близько 30% розвитку раку ендометрія пов’язані з
надмірною вагою.
ЯК ВИЗНАЧИТИ У СЕБЕ ОЖИРІННЯ?
Зайва вага розраховується за індексом маси тіла (ІМТ) -- вагу (у
кілограмах) слід розділити на квадрат зросту (в метрах): І = m:h².
Як інтерпретувати результат?
< 18,5 — недостатня вага
13:30 04.09.2024