A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Новини

Наркоманія

26 червня – Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом . Наркоманія і наркозлочинність є суспільно небезпечним явищем сьогодення. Виходячи з загальнолюдського значення явища наркоманії, в 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відмічати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами і їх незаконним розповсюдженням. Ця подія символізує єдність країн у досягненні мети щодо створення суспільства, вільного від наркотиків. Наркотик – це отрута, що повільно руйнує мозок людини, її психіку та внутрішні органи. Всі наркозалежні люди довго не живуть, незалежно від виду вживаного наркотику. Наркозалежність – це пристрасть до вживання наркотиків, хворобливий потяг, що призводить до тяжких порушень психічних і фізичних функцій організму. Вживання наркотиків значною мірою є кримінальною модою. Людина зі слабкою волею, нездатна відмовитися від цигарки, випивки або дози наркотику. Наркозалежною стає людина, яка не знайшла себе в особистому житті, позбавлена належної уваги, співчуття, дружби, ніжності, розуміння, любові. Проте, лікувати наркозалежність дуже важко. Потрібно пам'ятати, що ніхто з померлих наркозалежних людей не збирався продовжувати прийом наркотиків. Всі хотіли лише спробувати, задовольнити свою цікавість. Але у них кінець, як правило, трагічний: загублена людська доля, та й власне життя! Серед наркозалежних часто зустрічаються випадки одного з найсерйозніших захворювань нашого часу – СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту), що не

08:27 26.06.2024

Дифтерія та ангіна

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи, що характеризується розвитком фібринозного запалення в місці потрапляння збудника (уражаються переважно верхні дихальні шляхи, слизова оболонка ротоглотки). Передається дифтерія повітряно-крапельним і повітряно-пиловим шляхом. У деяких випадках можлива реалізація контактно-побутового шляху зараження (при користуванні забрудненими предметами побуту, посудом, передачу через брудні руки). Збудник здатний розмножуватися в харчових продуктах (молоко, кондитерські вироби), сприяючи передачі інфекції аліментарним шляхом. Інфекція може вражати ротоглотку, гортань, трахею, бронхи, очі, ніс, шкіру і статеві органи. Діагностика дифтерії ґрунтується на результатах бактеріологічного дослідження мазка з ураженої слизової оболонки або шкіри, даних огляду і ларингоскопії. Дифтерію викликає Corynebacterium diphtheriae. Ангіна (гострий тонзиліт) – це гостре інфекційне захворювання, головна відмінність якого – гострий запальний процес компонентів лімфатичного глоткового кільця, найчастіше, мигдаликів. Причини ангіни багатогранні. Її збудники – бактерії (β-гемолітичний стрептокок групи A, рідше – стафілокок або їх поєднання), віруси (аденовіруси 1-9 типів, ентеровірус Коксакі А, вірус герпесу), спірохета Венсана в симбіозі з веретеноподібною паличкою, гриби роду Candida в симбіозі з патологічними коками. Найбільш частий

15:54 18.06.2024

АЛКОГОЛІЗМ

АЛКОГОЛІЗМ  — захворювання, зумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв, що згубно впливає на здоров’я, поведінку у побуті, працездатність населення, шкодить добробуту та руйнує моральні засади суспільства. Згідно останніх досліджень, серцево-судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю. Вживання міцних напоїв підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, артеріальну гіпертензію, аритмію, може сричинити інсульт, інфаркт, Через систематичне тривале вживання алкогольних напоїв також може розвинутися серйозне психічне захворювання - алкогольний психоз, найбільш поширеною формою якого є «біла гарячка». Все частіше ця недуга проявляється у молодих людей, які починають вживати алкогольні напої з підліткового віку, в час, коли їх нервова система ще не повністю сформована і є уразливою до шкідливої дії спиртного. Вживання алкоголю збільшує ризик захворювання на онкологію. За твердженням Всесвітньої організації охорони здоровʼя, «Безпечної дози алкоголю НЕ ІСНУЄ», будь-яка кількість будь-якого алкоголю є шкідливою для здоровʼя і може призвести до негативних наслідків, зокрема, до розвитку раку (раку гортані, раку стравоходу, раку шлунку, раку печінки, раку підшлункової

13:04 14.06.2024

Дзвіночки пам’яті

4 червня щороку в Україні відзначається День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії росії проти України. В рамках акції "Голоси дітей" Олена Зеленська закликала вішати на дерева дзвіночки, щоб вшанувати пам’ять маленьких українців, які загинули внаслідок російської агресії.

16:06 13.06.2024

Слава Ісусу Христу!

Щиро вітаємо усіх зі світлим святом Вознесіння Господнього! Це свято знаменує піднесення Ісуса Христа на небо і завершення Його земного служіння. Воно нагадує нам про велику любов Бога до людства і про надію на вічне життя.

16:01 13.06.2024

Холера

Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну, тяжким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного шоку з притаманними йому розладами гемодинаміки. Холерні вібріони - проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини. Холерний вібріон знаходиться у фекаліях (випорожненнях) зараженої людини. Дана хвороба характеризується легкістю зараження та швидким поширенням в Україні хворобу відносять до так званих «особливо небезпечних інфекційних хвороб». Сприятливість до холери сягає 95-100 %.

15:42 13.06.2024

Алкоголь - фактор ризику НІЗ

У квітні 2024 року Центр Громадського здоров’я проводив вебінар до місячника обізнаності про вживання алкоголю, під час якого виступив також представник  Товариства Анонімних Алкоголіків  (ТАА)   і поділився своїм особистим досвідом. Окрім того, відбулась зустріч із  представниками ТАА щодо потенційної співпраці. Важливо зазначити, що  Австралійське Керівництво  з лікування розладу, повʼязаного із вживанням алкоголю, рекомендує ТАА як одну із ефективних інтервенцій за принципом «рівний- рівному». Згідно з результатами національного опитування STEPS «Поетапний підхід ВООЗ до епіднагляду з факторами ризику неінфекційних захворювань, проведеного з липня по листопад 2019 року, активними споживачами спиртних напоїв, які вживали алкоголь за останні 30 днів, виявилось більше половини (або 55,6%) учасників опитування. Середня частота випадків вживання алкогольних напоїв становила майже 6 разів на місяць у жителів сільської місцевості та 4 рази на місяць у мешканців міст. Пʼята частина (або 19,7%) населення вживала шість і більше доз алкоголю за епізод вживання протягом останніх 30 днів, що є ознакою надмірного вживання алкоголю. При цьому, частка респондентів, які ніколи впродовж життя не вживали алкоголь, становила 13,2%. Треба відмітити, що 39% дорослих зазначили, що припинили пити через негативний вплив алкоголю на їх організм, за порадою лікаря або іншого медичного працівника. На жаль, 12,7% із тих, хто вживав алкоголь впродовж останніх 12 місяців повідомили, що не змогли припинити пити після початку вживання. Потребували алкоголю вранці для полегшення похмілля за останній рік 13,2 % з числа опитаних осіб, які вживають алкоголь та ж частка, відповідно, мала проблеми в сімʼї і на роботі. Івано-Франківським ОЦКПХ в квітні 2024 року, в рамках місяця підвищення обізнаності населення про шкідливий вплив алкоголю, з метою оцінки рівня вживання алкоголю серед населення Івано-Франківської області, було ініційовано проведення оплайн-анкетування за тестом, розробленим Всесвітньою організацією охорони здоровʼя для ідентифікації розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю - AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identifications Test), що використовується як інструмент для скринінгу, виявлення небезпечного та шкідливого споживання алкоголю і вказує на три рівня проблеми: небезпечний вплив для здоровʼя, симптоми залежності, поведінкові та соціальні відхилення через споживання алкоголю. За результатами аналізу отриманих за місяць проходження в форматі онлайн-опитування 782 анонімних відповідей, ситуація наступна: - ніколи не вживали спиртні напої 103 (або 13,2%) опитаних респондентів;

15:41 13.06.2024

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ: ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ ДО ПРОЦЕДУРИ ТА У ЧОМУ КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

14 червня в Україні традиційно відзначається Всесвітній день донора крові. Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. А, здавши кров навіть один раз, ви можете врятувати три життя. Всесвітній день донора крові може стати хорошою точкою відліку для нової звички - порятунку життів. Окрім того, що, здавши кров один раз, можна врятувати три життя, ви ще й отримуєте користь для власного здоров’я. Вже одна донація стимулює роботу серця, печінки та селезінки. Регулярне донорство знижує ризик розвитку тромбозів та онкологічних захворювань. Системні донори загалом менше хворіють і довше живуть, що може бути пов’язано як з користю від самих донацій, так і з тим, що такі люди ведуть здоровіший спосіб життя. Донорську кров перевіряють на ВІЛ, сифіліс і гепатити, а перед її здачею у людини перевіряють рівень гемоглобіну та деякі інші показники крові. Тож донорство — гарний спосіб до певної міри контролювати стан свого здоров’я.

15:41 13.06.2024

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗПЕКИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Щороку 7 червня відзначається Всесвітній день безпечності харчових продуктів. Цей день покликаний нагадати про те, що відповідальний підхід до питань харчової безпеки є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних зі способом харчування. В Україні питання харчової безпеки регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу». Їжа — основний фактор здоров’я людини. Продукти харчування забезпечують нас енергією, необхідними вітамінами, а інколи навіть можуть стати ліками. Проте все це можливо лише за однієї умови — їжа передусім має бути безпечною, тобто не повинна містити шкідливих бактерій, пестицидів чи інших сторонніх домішок. При цьому ООН інформує про сотні мільйонів випадків хвороб харчового походження на рік та кілька мільйонів смертей, пов’язаних з ними. Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразитів або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.  Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва та збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу, аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. Безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядами, виробниками та споживачами. Дотримуючись харчових стандартів, створивши ефективні системи контролю харчових продуктів, застосовуючи належні методи ведення сільського господарства можна забезпечити харчову безпеку та належну якість продуктів. Тому Всесвітній день безпеки харчових продуктів  важливий для кожного пересічного громадянина, бо надає можливість отримати більше фахової інформації, а отже й максимально убезпечити себе від  продуктів харчування неналежної якості.

13:46 10.06.2024

Вхід для адміністратора