25 травня — Міжнародний день щитовидної залози. Цей день проводять для того, щоб підвищити інформованість суспільства щодо можливих захворювань щитоподібної залози, методів їх профілактики і лікування.
Щитовидна залоза – це ендокринна залоза, яка розташована в шиї та відповідає за
вироблення гормонів, що впливають на обмін речовин, ріст, розвиток та енергетичний обмін
в організмі.
Нерідко захворювання щитоподібної залози розвивається приховано. Такі
симптоми як дратівливість, плаксивість, порушення сну, нервозність, зміна
апетиту і маси тіла ми часто трактуємо як прояв втоми, перевтоми на роботі або
депресії. А решта симптомів "звалюємо" на наслідки нервового виснаження. Але
на все це може впливати щитоподібна залоза.
Гормони щитоподібної залози (тиреотропні) контролюють основний обмін в
організмі і впливають на утворення тепла, засвоєння кисню, швидкість та силу
серцевих скорочень, роботу нервової системи, емоційний стан, швидкість і силу
роботи шлунково-кишкового тракту, швидкість синтезу структурних білків - з
яких побудовані всі клітини організму.
Тиреоїдні гормони стимулюють ріст і розвиток організму, впливають на
формування нервової системи та розумовий розвиток. Тому так важливо
контролювати їх під час планування вагітності.
Тиреоїдні гормони контролюють та підвищують перетворення і засвоєння всіх
поживних речовин: жирів, білків та вуглеводів.
Одна з головних умов профілактики проблем зі щитовидною залозою – дотримання
достатнього рівня йоду в організмі. У раціоні харчування обов’язково повинні бути
присутніми по одному продукту з кожного пункту цього переліку:
o морська капуста або інші водорості, тріска, тунець, скумбрія, морепродукти, волоські та
кедрові горіхи;
o
o бразильський горіх, яйця, куряча грудка, індичка, сардини, палтус, бурий рис, перловка,
цільнозернова вівсянка, часник, цибуля, шпинат, печериці, макарони (т/с), хліб (ц/з),
соняшникове і гарбузове насіння;
o
o кунжутне насіння і олія, пармезан і інші тверді витримані сири, витримана яловичина,
мигдаль, фундук, петрушка, кріп, базилік, листова зелень, лящ, горбуша, морський окунь;
яблука, хурма, банани, абрикоси (курага), журавлина, чорниця, фейхоа, ківі, оливки.
Особливо підкреслимо, що вживати продукти, перераховані в першому пункті, а також і
йодовану сіль потрібно з урахуванням індивідуальної особливості проблеми зі щитовидною
залозою – чи відчуває вона дефіцит йоду або навпаки, Т3 і Т4 виробляються з надлишком.
До речі, вживати продукти, багаті йодом краще на вечерю, у вечірній час йод засвоюється
краще та майже повністю. Що стосується інших продуктів, то всі вони потрібні. Знизити
ризик розвитку хвороб щитовидки також допоможе правильний режим і підтримання
здорового способу життя. Щоб захистити себе, намагайтеся висипатися, відпочивати і
якомога більше часу проводити на свіжому повітрі.
Обов'язково ліквідуйте дефіцит рухової активності — ходіть пішки, займайтеся спортом і
активними видами відпочинку. А ще старайтесь уникати стресів і навчіться протистояти
психоемоційним навантаженням — вони є одним з найсильніших провокаторів захворювань
щитовидної залози .