A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Кишкова інфекція

Дата: 04.02.2025 12:08
Кількість переглядів: 18

Кишкова інфекція - це захворювання, викликане вірусами або бактеріями (дизентерійною паличкою, сальмонелою, стафілококом, паличкою черевного тифу, вібріоном холери тощо), які вражають слизову шлунково-кишкового тракту.

 

 

Потрапивши в організм людини, вони активно розмножуються і створюють хаос у шлунково-кишковому тракті: порушується процес травлення, запалюється слизова кишківника, виникає  інтоксикація  організму.

 

 

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

 - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

-  водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному – через  забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

-контактно-побутовий шлях передачі збудників інфекції через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

 

 

       Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

 

 

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання.

 

Кишкових інфекцій є дуже багато, але майже всі вони мають спільні симптоми прояву: пронос, блювота, нудота, болі у животі, підвищення температури тіла, загальна слабкість.

 Якщо ви відчуваєте один або декілька з цих симптомів, негайно зверніться до лікаря.

 

 

 Будьте здорові!

 Фото без опису


« повернутися

Вхід для адміністратора