A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування. Що таке здорове харчування?

Дата: 18.10.2024 15:02
Кількість переглядів: 11

Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і
мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у
харчових і біоактивних речовинах.
Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від
багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й прагнення до
здорового і тривалого життя.
Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливими кроками
до зміцнення зв’язку між членами родини.
Давня мудрість говорить: «Ми є те, що ми їмо». На сьогодні науково доведено
зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних
захворювань, в тому числі серцево-судинних і деяких онкологічних, які є двома
провідними причинами передчасної смертності в світі і в Україні.
Багато людей в силу різних причин нехтують здоровим харчуванням. А
даремно… За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % усіх
захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40 % з них безпосередньо
пов’язані з харчуванням людини.
Перейти до здорового способу харчування може кожний. Це тільки вважається,
що правильне харчування – нудно, складно та дорого. Насправді здорове
харчування не вимагає великих витрат. Страви можуть бути дуже смачні та при
цьому прості.
Перше, що треба зробити при переході на здорове харчування – повністю
виключити з меню “харчове сміття”, до якого відносять:

 цукор і продукти, які його містять;
 випічку і борошняні вироби білого кольору;
 ковбасу, ковбасні вироби, м’ясні напівфабрикати;
 фастфуд;
 солодкі соки, газована вода і лимонад – замінити можна кавовими
напоями;
 майонез, кетчуп і інші соуси штучного походження.
А надалі слід використовувати
16 ПРОСТИХ КРОКІВ ДО ЗДОРОВОГО РАЦІОНУ
 Ніколи не пропускай сніданок.
 Намагайся снідати в першу годину після прокидання й вечеряти не менш
ніж за три години до сну.
 Їж поволі. Витрачай на сніданок, обід або вечерю двадцять-тридцять
хвилин, на перекус не менше десяти хвилин.
 Не відволікайся під час їжі на телевізор, компʼютер чи книжку.
 Не плутай емоції з голодом. Якщо дуже хочеться солодощів, дозволь собі
маленьку порцію. А краще зʼїж фруктів або випий води.
 Пий звичайну воду без смаку, орієнтуючись на відчуття спраги.
 Пий не більше склянки фруктового соку на день.
 Обмежуй споживання цукру (не більше 25 г на день). їж менше
оброблених продуктів, у яких забагато солі й жиру.
 Менше солі, цукру та жиру у страви, які готуються вдома.
 Якщо сіль, то йодована.
 Відмовся від шкідливих транжирів, які на етикетці позначають як
«частково гідрогенізовані жири», «кулінарний» або «кондитерський»
жир.
 Використовуй рослинну олію — соняшникову, кукурудзяну, лляну,
оливкову.
 Сала й вершкового масла краще їсти небагато.
 Обирай цільнозерновий хліб. Макарони — з твердих сортів пшениці.
 Розморожуй продукти у холодильнику, де температура близько 4
градусів.
 Добре розігрівай раніше приготовану їжу, а суп доводь до кипіння.
 Багато рухайся. Приділяй спорту, фізкультурі, велосипеду, прогулянкам
принаймні пів години щодня.
Необхідно запам’ятати одне дуже важливе правило і завжди наслідувати його –
здорове харчування має стати способом життя.
Бережімо себе і харчуймося правильно!

 


« повернутися

Вхід для адміністратора