A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Аскаридоз

Дата: 17.07.2024 14:19
Кількість переглядів: 20

Аскаридоз — це поширене інфекційне захворювання, що
характеризується ураженням тонкого кишечника глистами-
аскаридами. Чутливість до аскаридозу висока, тому потрапляння в
організм навіть одиничних зрілих форм може викликати
захворювання. Аскарида належить до геогельмінтів, тобто
обов'язковим етапом у циклі її розвитку має бути перебування у
зовнішньому середовищі.

Зараження аскаридами відбувається фекально-оральним шляхом,
при попаданні яєць в організм людини шляхом їх проковтування.
Цьому сприяє недостатнє дотримання правил гігієни, вживання
немитих овочів та фруктів тощо. Яйця аскарид широко поширені у
навколишньому середовищі, роками зберігаючись у ґрунті. Через
4–5 годин після зараження з яєць у тонкий кишечник виходять
личинки, які проникають у судини кишечної стінки та розносяться з
потоком крові по організму, уражуючи всі органи та системи.
Аскаридоз проявляється різними симптомами, все залежить від
обсягу інвазії (кількості особин паразитів) хвороба може протікати у
прихованій формі чи гострій, з яскраво вираженою симптоматикою.
Чим більша колонія глистів, тим гірше самопочуття людини.

Найхарактернішими скаргами є:
 нудота, блювота;
 погіршення апетиту;
 болі в животі (частіше в області пупка);
 зниження ваги;
 зниження артеріального тиску та брадикардія;
 розлади шлунку (запори або навпаки, діарея);
 кропив'янка;
 неспокійний сон (скрегіт зубами уві сні);
 у дітей в окремих випадках можуть виникати епілептиформні
судоми та виявлятися менінгеальні симптоми.
За будь-якого варіанту захворювання буде відзначатися швидка
стомлюваність, слабкість, нездужання, зниження працездатності.
Профілактика гельмінтозів:
 Мити руки з милом перед вживанням чи приготуванням їжі або
після контакту із землею чи відвідуванням туалету.
 Не дозволяйте дітям гратися на території, де багато випорожнень
котів і собак.
 Ретельно мити овочі й фрукти.
 Прибирати фекалії за домашніми тваринами (котом чи собакою)
якнайшвидше.
 Не споживайте сире чи недостатньо приготоване свиняче або
волове м'ясо, сиру рибу.
 У місцевості з високим ризиком, де немає належних санітарних
умов, каналізації, сучасних туалетів, пити готову воду з пляшок
чи після кип’ятіння.
 своєчасна здача аналізів (двічі на рік в період «весна - осінь») на
наявність глистів
 Не ходіть босоніж у місцях, де ґрунт може бути забруднений
фекаліями.


« повернутися

Вхід для адміністратора