A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Холера

Дата: 13.06.2024 15:42
Кількість переглядів: 23

Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке
спричинюють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм
передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї,
яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну,
тяжким зневодненням організму аж до розвитку дегідратаційного
шоку з притаманними йому розладами гемодинаміки.
Холерні вібріони - проникають через рот у травний тракт здорової
сприйнятливої людини. Холерний вібріон знаходиться у фекаліях
(випорожненнях) зараженої людини. Дана хвороба
характеризується легкістю зараження та швидким поширенням в
Україні хворобу відносять до так званих «особливо небезпечних
інфекційних хвороб». Сприятливість до холери сягає 95-100 %.

Хвороба поширюється, коли фекалії від інфікованої людини
потрапляють на засоби повсякденного вжитку, у питну воду або у
воду, яку люди вживають під час приготування їжі; або при
вживанні риби чи іншого вилову з водойм, що заражені холерним
вібріоном.

Захворювання зазвичай починається, як звичайний
гастроентероколіт, викликаючи розлади шлунково-кишкового
тракту. Характерні для холери багаторазові водянисті
випорожнення (можуть виглядати як каламутна рисова вода),

блювота, що призводить до значного зневоднення організму. Озноб
та підвищення температури до 38°C, зі зниженням до 34°C при
прогресуванні хвороби, м'язова слабкість, судоми, слабкість,
задишка, зниження тиску. Перебіг хвороби може бути від легкого
до блискавичного, коли смерть хворого наступає вже через декілька
годин від початку.

Профілактика захворювання:
 Миття рук після відвідування туалету, перед вживанням їжі;
 Вживати і використовувати під час приготування їжі воду з
перевірених джерел або кип’ячену;
 Ретельно мити фрукти та овочі перед вживанням;
 Під час приготування їжі піддавати її термічній обробці
( особливо морепродукти, рибу). Готову їжу зберігати в
закритому вигляді у холодильнику;
 Купатися тільки у дозволених водоймах, не заковтувати воду;
 У випадку розладів шлунково- кишкового тракту не займатися
самолікуванням, а звернутися до лікаря.


« повернутися

Вхід для адміністратора