A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

Що таке рак?

Дата: 02.02.2024 12:09
Кількість переглядів: 53

Рак виникає зі зміненої клітини, яка "втратила контроль" і почала
надмірно ділитися, формуючи пухлину. Це може ускладнювати роботу
прилеглих органів або витісняти здорові клітини мутованими. Ситуація
погіршується, коли невеликі грудочки ракових клітин відокремлюються від
материнської пухлини і розносяться з кровотоком у інші органи, формуючи
метастази. Це призводить до порушення роботи багатьох органів і систем,
виснаження організму та можливої смерті хворого.
Мутації можна успадкувати від батьків. Утім, вони переважно
виникають спонтанно. До цього може призвести багато факторів: радіація,
забруднення довкілля. На сьогодні науковці дійшли висновку, що значний
вплив на їх виникнення має спосіб життя людини та виявили п’ять основних
чинників, що підвищують імовірність захворіти:

1. Тютюнопаління
2. Низька фізична активність
3. Ожиріння
4. Неправильний раціон
5. Вживання алкоголю

Як куріння підвищує ймовірність захворіти на рак
У сигаретному димі  міститься  кілька десятків токсичних і
канцерогенних речовин. Вони всі здатні викликати зміни у генах і

спровокувати розвиток раку як у самих курців, так і в людей, що їх
оточують, тобто пасивних курців. Куріння підвищує ризик появи злоякісних
пухлин у таких органах, як легені, горло, стравохід, шлунок, підшлункова
залоза, нирки, сечовий міхур, шийка матки, груди і мозок.
Недостатня фізична активність і рак
Фізична активність знижує ризик розвитку серцево-судинних
захворювань, гіпертонії, депресії, остеопорозу, діабету і раку. Приблизно
чверть усіх випадків раку у світі пов’язана з недостатньою фізичною
активністю та зайвою вагою — спорт допомагає знизити ризик появи раку
молочної залози, товстої кишки, жовчного міхура та інших видів злоякісних
пухлин.
Як пов’язані зайві кілограми і ризик появи ракової пухлини
При аномально високому відсотку жирової тканини між її клітинами
здатні накопичуватися фактори запалення. Це призводить до появи мутацій у
прилеглих клітинах. Люди з надмірною вагою схильні до розвитку раку
стравоходу, підшлункової залози, товстої і прямої кишки, молочної залози,
нирок, щитовидної залози та жовчного міхура.
Неправильний раціон
Науковці з Італії провели масштабне дослідження впливу раціону на
ризик появи злоякісних пухлин і довели, що 25% випадків раку можна було
уникнути, змінивши харчові звички. Раціон збагачений червоним або
обробленим м’ясом (ковбаси, шинка, балик, бекон) підвищує ризик появи
раку підшлункової залози, кишківника і шлунку. З іншого боку, споживання
великої кількості фруктів та овочів може знизити ризик розвитку
онкологічних захворювань. Корисними є продукти, багаті на:
 селен (міститься у крупах, горіхах, яйцях та ін.);
 фолієву кислоту (свинина, м’ясо птиці, листова зелень, яйця
та ін.);
 вітамін B 12 (риба і морепродукти, м’ясо, яйця, сир та ін.);
 вітамін D (риба, набіл, гриби, яйця, сир та ін.);
 хлорофіл (зелень);
 каротиноїди (кольорові овочі і фрукти).

Наскільки небезпечно вживати алкоголь

Дослідження   демонструють  зв’язок між споживанням алкоголю і
раком ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, товстої і прямої
кишки та молочної залози.
На які ще фактори ризику людина може вплинути самостійно
Ультрафіолет сонячного світла може викликати рак шкіри або меланому. За
даними Інституту дослідження раку Великої Британії 9 з 10 випадків
меланом  спричинені  ультрафіолетом. Він провокує мутації у клітинах шкіри
і, як наслідок, ріст меланом.
У боротьбі з онкологією важливим є профілактичний напрямок,
зокрема, підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. Тому дбаймо про
здоров’я заздалегідь, та турбуймося про себе та близьких.
Я є і буду… здоровим!


« повернутися

Вхід для адміністратора