Про виконання Програми моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти Івано-Франківщини
Про виконання Програми моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти Івано-Франківщини
Уряд своїм розпорядженням від 27.10.2023 р. №990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія реалізується двома етапами: перший етап- 2023-2024 роки; другий етап-2025-2027 роки. На кожному етапі передбачається розроблення та виконання операційного плану реалізації Стратегії.
Ключові напрями:
- організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
- відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу;
- впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
З метою забезпечення контролю за організацією харчування дітей у закладах освіти в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області діє «Програма моніторингу організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дотримання протиепідемічних вимог».
Організація харчування в закладах освіти здійснюється за формами:
- приготування та реалізація готових страв здійснюється з використанням власного харчоблоку (базова кухня або аутсорсинг (оренда харчоблоків ФОП ) – 287 (99%) закладів дошкільної освіти, 523 (77%) шкіл, 38 (88%) ПТУ, 11 (92%) інтернатів;
- організація харчування на базі опорної кухні – 26 (4%) шкіл, 1 (8%) інтернат;
- кейтеринг (доставка гарячого харчування в заклад освіти) – 4 (1%) ЗДО, 51 (7,5%) ЗЗСО, 2 (5%) ПТУ;
-не організовано гаряче харчування, наявна тільки буфетна продукція в 80 (11% ) школах (в основному це філії чи початкові школи з малою кількістю дітей).
Середня вартість харчування учнів з числа пільгових категорій за рахунок бюджетних коштів становить від 25 до 70 грн на день. Найвища вартість харчування в Косівському районі та Яремчанській міській громаді, найнижча- Коломийська міська громада, Богородчанська селищна громада, Городенківська міська, Снятинська міська громада та Тисменицька міська громада.
На виконання даної Програми за вересень-жовтень місяць 2023 року у сфері санітарного законодавства проведено 264 моніторингові обстеження у закладах загальної середньої освіти (39%) та 96 у закладах дошкільної освіти (32%), у сфері безпечності харчових продуктів проведено 211 моніторингових обстежень шкіл та 77 закладів дошкільної освіти, 43 постачальники. Порушення в сфері дотримання санітарного законодавства виявлено в 185 школах (70%) та 60-ти дошкільних закладах (62%), у сфері безпечності харчових продуктів- в 132 школах (62%) та у 28 садочках (36%), а також у 36 постачальників харчових продуктів (83%). Направлено 130 рекомендаційних листів керівникам шкіл та 54 – керівникам дошкільних закладів.
Основними порушеннями, які виявлялися при проведенні моніторингових обстежень, в основному були:
- невідповідність меню-розкладу примірному чотиритижневому сезонному меню в частині виходу готових страв;
- реалізація в шкільних буфетах продуктів, які входять в перелік заборонених (сосисок в тісті, газованих напоїв, солодких кондитерських виробів);
- добові проби не зберігаються, або зберігаються з порушеннями;
- не укладені угоди на проведення дезінфекційних, дератизаційних та дезінсекційних заходів;
Головним управлінням Держпродспоживслужби області особлива увага приділяється контролю за якістю питної води в закладах освіти області.
В 2023 році досліджено 571 пробу питної води за мікробіологічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам 13 проб (2,3%) та 560 проб питної води за санітарно-хімічними показниками, з яких не відповідали гігієнічним вимогам - 8 проб (1,4%).
Невідповідності питної води виявлялися у закладах освіти:
- за санітарно-хімічними показниками:
- Коломийський район (3 -Малокам’янська гімназія, Ценявський ЗДО та Ценявська гімназія П’ядиківської ТГ),
- Калуський район (5 - Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Добровлянський ліцей, ЗДО «Сонечко» с. Спас, Ясенський ліцей Рожнятівської ТГ);
- за мікробіологічними показниками:
- Калуський район (3 - Копанківська гімназія, Луківської філії Сівка-Войнилівського ліцею, Перевозецька гімназія),
- Косівський район (4-Кобаківський ліцей Хімчинський ЗДО Рожнівської ТГ, Яблунівський ліцей та Яблунівський ЗДО Яблунівської ТГ),
- Івано-Франківський район ( 6 - Угринівська гімназія Ямницької ТГ, Івано-Франківський приватний ліцей «ІП Степ Скул», приватна гімназія «Крила» м.Івано-Франківськ, Філія Обертинського ліцею с.Гавриляк Тлумацької ТГ, Філія Королівського ліцею с.Прибилів, Королівський ліцей с.Королівка).
Моніторинг організації харчування учнів у закладах освіти знаходиться під постійним контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та продовжуватиметься до кінця 2023 року.