A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

СМАЧНО  І  КОРИСНО!

Дата: 17.08.2023 14:40
Кількість переглядів: 33

СМАЧНО  І  КОРИСНО!

                    Фрукти та овочі — це ті продукти, які мають репутацію корисних для збереження здоров'я і профілактики захворювань. Щодо їхньої поживної цінності, мабуть не треба нікого переконувати: фрукти є джерелом цінних і необхідних для нормального функціонування організму компонентів, таких  як вітаміни, мінерали, флавоноїди, фітоестрогени, біологічно активні речовини антиоксидантної та інших видів дії, легко засвоювані вуглеводи й органічні кислоти. До них відносяться вітамін А, вітамін С, вітамін Е, магній, цинк та фолієва кислота. Мало того, що фрукти та овочі містять мало жиру, солі та цукру, вони також є відмінним джерелом харчових волокон, які необхідні для здорової травної системи. Також  вони містять багато води, а клітковина, яка міститься у фруктах та овочах, допомагає насититися та контролювати свою вагу.

         Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров'я, вони не тільки допомагають зміцнити вашу імунну систему, але також відіграють життєво важливу роль в боротьбі з недоїданням та запобігання неінфекційних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, інсульт, хвороба серця, онкологічні захворювання, високий артеріальний тиск, та знижує рівень холестерину. Вони потрібні для нормального росту і розвитку дітей. Захищаючи наші клітини, ці речовини уповільнюють процеси старіння організму, збільшують тривалість життя.  Вживання в їжу різноманітних барвистих фруктів і овочів може збільшити загальне споживання клітковини, антиоксидантів, вітамінів і мінералів, які можуть принести користь різним аспектам вашого здоров'я :

  • фіолетові або блакитні (антоціанін) - володіють м'якою  антибактеріальною дією. знижують ризик розвитку хвороб серця і раку шлунка, нормалізують кров'яний тиск і рівень холестерину;
  • червоні (лікопін) - містять фітохімічні речовини,які захищають серце, знижують ризик розвитку раку;
  • помаранчеві або жовті (бета-каротин) - деякі з яких, як відомо,  допомагають захистити від  вікової дегенерації жовтої плями, зміцнюють імунітет, поліпшують здоров'я очей;
  • білі або коричневі (аліцин) - поліпшують пам'ять, знижують ризик хвороб серця і судин, мають антибактеріальні властивості;
  • зелені (хлорофіл) - зменшують ризик онкологічних захворювань, активізують клітинне дихання.

Як збільшити кількості овочів, фруктів і ягід в раціоні

Крок 1. Їжте мінімум 400 г овочів, 200 фруктів і ягід щодня. Співвідношення овочів і фруктів в раціоні 2:1.

Крок 2. Кладіть овочі та зелень під час кожного приймання їжі. У вигляді десерту можна додати ягоди або невеликий фрукт.

Їжте якомога більше різнокольорових різноманітних овочів, фруктів і ягід. Вони є важливим складником здорового харчування. Стежте, щоб на вашій тарілці щодня, (навіть взимку), з'являлися кольори веселки, а половину обсягу складали овочі і фрукти (звісно з переважанням овочів).

                      Харчуйтеся здорово й кольорово!

 

               Дезінструктор                        Колопельник Т.М

 



« повернутися

Вхід для адміністратора