A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області

У чому користь та шкода вітаміну С?

Дата: 05.04.2023 08:38
Кількість переглядів: 48

У чому насправді полягає користь та шкода вітаміну С для людського організму, розповіли у Центрі громадського здоров'я.

 
 

🔸     Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню.

Він потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також допомагає засвоювати залізо.

🔸     Його дефіцит спричиняє захворювання під назвою "цинга", що проявляється кровотечами та ламкістю судин.

🔸     Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження.

Найбільше знаходиться в таких продуктах: 

  • цитрусові, 
  • ківі, 
  • червоний перець, 
  • шипшина,
  • біла картопля,
  • броколі,
  • смородина, 
  • полуниця

Допомагає захищати клітини та сповільнювати процес старіння. Підтримує здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів. Допомагає загоєнню ран.

🔸       Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. 

Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.

Вітамін С: міфи та факти про аскорбінку Вітамін С: міфи та факти про аскорбінку 

Вітамін С не може накопичуватися в організмі, тому він потрібен щодня у вашому раціоні.

 

                                              Будьте здорові!

 

Галина Катаман    -  лікар-дезінфекціоніст  Надвірнянського  РВ                                                      ДУ «Івано- Франківський ОЦ КПХ МОЗ»

Фото без опису


« повернутися

Вхід для адміністратора