У чому користь та шкода вітаміну С?
У чому насправді полягає користь та шкода вітаміну С для людського організму, розповіли у Центрі громадського здоров'я.
🔸 Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню.
Він потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також допомагає засвоювати залізо.
🔸 Його дефіцит спричиняє захворювання під назвою "цинга", що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
🔸 Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження.
Найбільше знаходиться в таких продуктах:
- цитрусові,
- ківі,
- червоний перець,
- шипшина,
- біла картопля,
- броколі,
- смородина,
- полуниця
Допомагає захищати клітини та сповільнювати процес старіння. Підтримує здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів. Допомагає загоєнню ран.
🔸 Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань.
Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.
Вітамін С не може накопичуватися в організмі, тому він потрібен щодня у вашому раціоні.
Будьте здорові!
Галина Катаман - лікар-дезінфекціоніст Надвірнянського РВ ДУ «Івано- Франківський ОЦ КПХ МОЗ»