ЙОД ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ
Йод – дуже важливий мікроелемент, запас якого потрібно поповнювати. Дефіцит йоду вкрай небезпечний для людського організму, оскільки нестача цього мікроелемента збільшує ризик серйозних захворювань щитовидної залози, органів травлення, він також впливає на розумовий розвиток.
Йод необхідний для створення гормонів щитовидної залози, що регулюють метаболізм. Якщо щитовидна залоза не працює, відчуває весь організм. Це є постійна втома, слабкість, помічаєте зниження розумової активності, погіршення пам’яті та слуху, розлади травлення, випадіння волосся. Крім таких начебто незначних симптомів, йододефіцит може стати причиною зобу та навіть раку щитовидної залози.
Більшість українців щодня споживає лише 40−80 мкг йоду на добу при нормі до 200 мкг для дорослих, 120 мкг для дітей віком від 6 до 12 років та 90 мкг для діток віком до шести років.
Не потрібно перейматися можливим передозуванням, адже створити надлишок йоду в організмі доволі складно. 90−97% йоду, що надходить в організм, виводиться зі сечею. 2−7% – через кишечник.
Найпростіший спосіб вберегтися від йододефіциту — замінити звичайну сіль на йодовану та ввести у раціон продукти з великим вмістом йоду. Найкращим вибором будуть морепродукти, біла риба, морська капуста, буряк, баклажани, зелена цибуля, щавель, банани, цитрусові, диня, хурма, яйця та волоські горіхи. А от звичайні капуста і редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму, тому зловживати ними не слід.Крім солі, виробники йодують багато інших харчових продуктів, воду, а також дитяче харчування.
На жаль, йод — елемент, який швидко випаровується. Це треба враховувати при споживанні продуктів з його вмістом. Наприклад, йодовані сіль та воду необхідно зберігати у непрозорій посудині, яка щільно закривається. Сіль варто додавати до їжі лише після приготування, адже при термічній обробці практично весь йод випаровується. Те саме стосується й білої риби — її необхідно варити, а не смажити. Тільки так з неї засвоїться максимальна кількість корисних речовин.
Йододифіцитними захворюваннями є всі розлади, які викликані недостатнім надходженням йоду в організм людини. Особливий великий ризик розвитку йододифіцитних захворювань в перші три роки життя дитини. Найважчим проявом йододефіцитних захворювань у дітей є розумова відсталість, ознаки якої можуть виявитись уже в шкільні роки. Такі діти гірше встигають у школі ( особливо важко дається математика ) , їм важко зосередитися, у них слабкіша пам”ять, вони скоріше стомлюються.
Найефективніший метод профілактики йодозалежних захворювань – це йодування харчової солі. Йодована сіль не відрізняється від звичайної запахом, смаком чи кольором.Для йодування солі використовується не сам йод , а його безпечні хімічні з”єднання. Зараз в Україні вся сіль йодується йодатом калію.Йодовану сіль можна використовувати і для домашнього консервування, оскільки йодат калію стійкий до термічної обробки.
Завідувач санітарно-
гігієнічною лабораторією О.Втерковська