Ієрсиніоз та його профілактика
Ієрсиніоз та його профілактика
Ієрсиніоз – це гостре інфекційне зооантропонозне захворювання, що характеризується токсико-алергічною симптоматикою, ураженням травного тракту, тяжким перебігом. Збудник захворювання – Yersinia enterocolitica. Резервуаром інфекції в природі є домашні тварини (свині, собаки, кролики) та синантропні мишовидні гризуни.
Передається фекально-оральним шляхом: вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м’ясо тощо), які не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше – води.
Сприйнятливість висока. До груп ризику відносять осіб, які працюють у тваринництві, птахівництві та на харчоблоках. Характерна осінньо-зимова сезонність.
Інкубаційний період – від 1-2 до 18 діб, частіше 2-3 доби. Захворювання починається гостро, вже у перші години температура підвищується до 38,5 – 39,5°C. За клінічними проявами розрізняють абдомінальну, генералізовану та вторинно-вогнищеву форми захворювання, можливий хвилеподібний перебіг. Хворі ієрсиніозом люди неконтагіозні.
Специфічна профілактика захворювання не розроблена.
Неспецифічна профілактика ієрсиніозу полягає у дотриманні правил зберігання продуктів, технології приготування та реалізації їжі. Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, а в разі необхідності – обов’язково піддати термічній обробці. Велику роль у боротьбі з мишовидними гризунами відіграє систематичне проведення дератизаційних заходів.
Для уникнення захворювання рекомендуємо вживати лише термічно оброблену їжу та кип’ячену чи бутильовану воду в заводській упаковці, дотримуватись правил особистої гігієни особливо при догляді за тваринами.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних і близьких!
Лікар епідеміолог
Відділення епідеміологічного нагляду
та профілактики інфекційних захворювань
Надвірнянського РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України» Л. Клим’юк